Je bent hier: Home » Innovatie & Groei » Zijn we nog in control? En zo ja… hoe lang nog?

Zijn we nog in control? En zo ja… hoe lang nog?

Zijn we nog in control? En zo ja… hoe lang nog?

Veel wetenschappers maken zich zorgen over de razende snelheid waarmee technologieën zich ontwikkelen en de gevolgen daarvan op economisch en sociaal vlak. Ik deel die bezorgdheid. In technologische zin is straks niets meer onmogelijk. Dat lijkt ideaal, maar de ongekende mogelijkheden dreigen ons boven het hoofd te groeien. Hoe veilig is het nog als robots straks slimmer zijn dan wij?

Computers die met elkaar praten, zelfsturende auto’s, digitale zorg, smartphones die in kleding en sieraden zijn geïntegreerd, drones die pakketjes bezorgen en 3D-printers waarmee we zelf thuis producten maken. Nog even en we kunnen alles. Dankzij voortschrijdende inzichten op het gebied van informatie-, bio- en nanotechnologie, robotica en nog veel meer technologieën én de koppeling daarvan. Wat denk je van een smart tattoo. Een tattoo die je gezondheid en emoties monitort en bijstuurt? Dat biedt kansen, maar er zijn ook grote gevaren. Hele bedrijfstakken zullen verdwijnen. Het World Economic Forum verwacht dat tot 2020 door automatisering en digitalisering zeven miljoen bestaande banen verloren gaan en dat daarvoor slechts twee miljoen nieuwe banen terugkomen. Prangende vraag is dan: heeft onze op werk en inkomen gebaseerde maatschappij nog wel bestaansrecht?

Nog even en de kunstmatige intelligentie neemt het over

Daar komt nog eens bij dat we dankzij internet en social media zonder barrières over de hele wereld onze eigen communicatiekanalen kunnen opzetten. Het vergaren en verspreiden van informatie is niet meer aan de media voorbehouden. Internetinitiatieven als Airbnb en Uber slaan de toeristen- en taxibranche volledig uit het lood. Organisaties als Google en Facebook weten meer over ons dan wij over onszelf weten en bepalen wat relevant voor ons is. En dat zijn slechts enkele voorbeelden. Kortom, we leven in een unieke tijd waarin ontwikkelingen op technologisch en sociaal vlak parallel lopen en in combinatie met elkaar ons leven, ons werk en onze relaties ingrijpend veranderen. We staan op de drempel van een technische revolutie die zijn weerga niet kent. Als wetenschap en techniek zich in het huidige tempo blijven doorontwikkelen zal het moment van technologische singulariteit snel aanstaande zijn. De kunstmatige intelligentie zal de menselijke intelligentie dan overstijgen.

Welke gevolgen hebben al deze ontwikkelingen voor ons als mens en voor onze organisaties? De tijd om daarover na te denken, is echt aangebroken. Zijn we volgend jaar nog wel in business of zijn we dan overbodig? Kunnen we wellicht een rol spelen in de veranderingen die we zien? Met de nieuwe ontwikkelingen ontstaan voortdurend nieuwe regels die vaak zijn gefocust op het behouden van het verleden en het beschermen van bestaande belangen. De naleving van die regels moet worden gecontroleerd. Mensen die achteraf kunnen controleren, blijven dus nog wel even nodig. Maar… kun je nog wel controleren als je niet meer onder controle hebt wat er allemaal gebeurt… ? Moeten we ons niet meer richten op het begrijpen van de impact van al deze nieuwe ontwikkelingen en hoe organisaties de risico’s daarvan beheersen?

email

Over de auteur

IT-auditor en -adviseur

Geïntrigeerd door de invloed van techniek op mens en maatschappij. Werk als grootste hobby. Sleutelen aan oldtimers (voor de liefhebbers: een Triumph uit 1971 en een Austin-Healey 3000 uit 1966). Voeden ouders de kinderen op, of is het andersom?

Aantal berichten : 31

Leave a Comment

© 2017 Mazars Nederland meer info

Scroll naar de top