Je bent hier: Home » Markt & Financiering » Zonder controle geen privacy

Zonder controle geen privacy

Zonder controle geen privacy

Het merendeel van de mensen denkt dat privacy uitsluitend gaat over vertrouwelijkheid. Maar wat is die vertrouwelijkheid waard als je de betrouwbaarheid van de persoonsgegevens niet kunt garanderen? Daarom ben ik van mening dat controlemaatregelen voor de verwerking van die gegevens essentieel zijn. Dat lijkt weliswaar haaks op privacy te staan, maar kan veel ellende en leed voorkomen…

Zelf werd ik een keer gebeld door mijn creditcardmaatschappij. Een vriendelijke dame vroeg mij: “Goh meneer Matto, u heeft onlangs een paar tv-toestellen gekocht en diverse dure hotelovernachtingen in Rotterdam geboekt, klopt dat?” “Eh… nee!” Kennelijk had iemand zich toegang weten te verschaffen tot mijn creditcardgegevens en hiervan misbruik gemaakt. Normaal gesproken ben ik niet gediend van bedrijven die denken te weten wat ik doe. Maar in dit geval was ik toch wel erg blij dat mijn creditcardmaatschappij afwijkingen in mijn creditcardgebruik had gesignaleerd en hierop actie ondernam (even afgezien van het feit dat het bedrijf daar vanwege de dekking van creditcardmisbruik natuurlijk zelf ook baat bij heeft).

Borging betrouwbaarheid van digitale identificaties

Helemaal ernstig wordt het als je digitale identiteit wordt gestolen. Dit kan grote inbreuk hebben op je persoonlijke levenssfeer. Om misbruik van digitale identiteiten te voorkomen, zou een actie zoals van mijn creditcardmaatschappij dan ook prettig zijn. Ik ben voorstander van organisaties die digitale identificaties kunnen controleren om misbruik te detecteren, daarmee de gevolgen voor de betrokkenen te beperken en de bewijslast van identificaties veilig te stellen. Door het herkennen van patronen en afwijkingen zou misbruik gesignaleerd kunnen worden. In de wetgeving is vastgelegd dat degene die verantwoordelijk is voor de verwerking van persoonsgegevens ook de veiligheid en kwaliteit van die gegevens moet kunnen borgen. Als het gaat om digitale identificaties van burgers is dat de Nederlandse overheid. Die verantwoordelijkheid kan de overheid alleen maar dragen door te controleren. En om ook de betrouwbaarheid en transparantie van de controle te kunnen garanderen, is het verstandig dat door een onafhankelijke derde partij te laten doen. Deze partij mag de gegevens uiteraard niet voor andere doeleinden aanwenden. Ik ben voor het leggen van linken en het controleren van de betrouwbaarheid van digitale identificaties. Het is een collectief belang van onze samenleving dat we kunnen vertrouwen op onze digitale identificaties.

De discussie over privacy wordt te eenzijdig gevoerd. Deze gaat uitsluitend over het beschermen van gegevens en het lekken van informatie. Met alleen naar vertrouwelijkheid kijken kun je iemands digitale identiteit en welbevinden niet bewaken. Daarvoor is – hoe je het ook wendt of keert – controle van die vertrouwelijke gegevens noodzakelijk. Ik durf zelfs te stellen dat in dit specifieke geval betrouwbaarheid boven vertrouwelijkheid gaat.

email

Over de auteur

IT-auditor en -adviseur

Geïntrigeerd door de invloed van techniek op mens en maatschappij. Werk als grootste hobby. Sleutelen aan oldtimers (voor de liefhebbers: een Triumph uit 1971 en een Austin-Healey 3000 uit 1966). Voeden ouders de kinderen op, of is het andersom?

Aantal berichten : 31

Leave a Comment

© 2017 Mazars Nederland meer info

Scroll naar de top