Je bent hier: Home » Samenwerken & Organiseren » Uit die vicieuze cirkel, in de flow!

Uit die vicieuze cirkel, in de flow!

Uit die vicieuze cirkel, in de flow!

Wat bepaalt de vitaliteit van mensen? Hoe komt het dat de een meer weerstand heeft dan de ander? Waarom worden mensen ziek? Hierover kwam ik onlangs aan de praat met een ondernemer in de logistieke dienstverlening tijdens mijn vakantie op Curaçao. En dat heeft heel wat in werking gezet…

’s Ochtends tijdens het sporten in de fitnessruimte van ons hotel kregen we beiden ziekmeldingen binnen via de mail. Al sparrend kwamen we tot een aantal conclusies. Zoals dat op mensen die zich ziek melden vaak randverschijnselen van toepassing zijn. Ze hebben bijvoorbeeld net gezinsuitbreiding gekregen en moeten hun leven opnieuw inrichten, hebben relatieproblemen, liggen in scheiding of zijn net een dierbare verloren. Ook zijn mensen die slecht voor zichzelf zorgen vaker ziek dan degenen die er een gezonde levensstijl op na houden. Maar is dat het dan, of speelt er meer? En hoe zit dat dan bij onszelf, vroegen we ons vervolgens af?

Toeval? Echt niet!

Onlangs had ik stevig de griep te pakken, maar daarvoor ben ik jarenlang niet ziek geweest. Hoe anders was dat vroeger, toen we in de kleine kinderen zaten, ik nog manager was en zo’n beetje elk virusje meepakte. En wat bleek, ook mijn collega-ondernemer heeft al jaren achtereen geen dag verzuimd. Dat we sporten en bewust eten moet daaraan bijdragen, bedachten we. Maar dat wij beiden met onze passie bezig zijn en plezier in ons werk hebben, speelt volgens ons een minstens zo belangrijke rol. Het verhaal van de ondernemer onderbouwt dit. Eerder werkte hij als manager bij het bedrijf dat hij later heeft overgenomen. Hij ervoer destijds stress en onvrede, omdat hij voor zijn werkgever opdrachten moest vervullen waar hij niet achter stond. Tijdens zijn vele vliegreizen naar de vestigingen van dit bedrijf in Engeland en de VS pikte hij altijd wel iets op. Hij voelde zich daardoor vaak niet goed en was regelmatig verkouden of ziek. Sinds hij eigenaar van het bedrijf is en zijn eigen visie in praktijk kan brengen, reist hij nog net zo veel en… voelt hij zich zo fit als een hoentje!

Sport + gezonde voeding + plezier in het werk = vitaliteit

Maar wacht eens even, als dit voor ons zo werkt, moet dat voor ons personeel ook zo werken. Zo filosofeerden we daar in die fitnessruimte op Curaçao. Als we onze medewerkers zover krijgen dat ze zich senang voelen, blij zijn en ervaren lekker bezig te zijn, dan zou het ziekteverzuim omlaag moeten kunnen. Dat vereist meer persoonlijke aandacht voor de medewerkers. Wat is hun trots? Wat zijn hun ambities en kunnen ze die realiseren in hun werk? Elke dag bruis ik van energie en ideeën, omdat ik voor mijn passie ga. Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen dat kan bereiken. Dat we zo met elkaar uit de vicieuze cirkel van ziekmelding naar ziekmelding en in de flow kunnen komen. Dat we zo de mensen en dus ook het bedrijf kunnen laten groeien en bloeien. Iemand van de interne dienst heb ik opdracht gegeven de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

En die ondernemer, mijn sportmaatje van de vakantie? Die maakt er binnen zijn bedrijf ook werk van. Over een half jaar zien we elkaar weer om ervaringen uit te wisselen en verder te sparren. Dus: wordt vervolgd!

email

Over de auteur

Specialisatie: Transport & Logistiek. Geboren en getogen in Nijmegen, dat verklaart de liefde voor voetbalclub NEC. Twee tot drie keer in de week cardiofitness. Zingen, tenor (klassieke stem), zangles. Vragen over het artikel of algemene opmerkingen? Neem gerust contact op via mail, LinkedIn of Twitter!

Aantal berichten : 18

Leave a Comment

© 2017 Mazars Nederland meer info

Scroll naar de top