Je bent hier: Home » Markt & Financiering » Schenkwijzer voor wijs schenken

Schenkwijzer voor wijs schenken

Voor het doen van een schenking is een notariële akte niet altijd verplicht. Met het opstellen van een onderhandse akte kun je notariskosten uitsparen. Echter ook in geval van schenkingen gaat helaas het spreekwoordelijke goedkoop is duurkoop maar al te vaak op en is een notariële akte aan te raden. Tenminste, als je op enig moment niet geconfronteerd wilt worden met het moeten terugbetalen van de schenking.

 

Neem bijvoorbeeld de volgende situatie. Een voor de tweede keer getrouwde vader schenkt onderhands een geldbedrag aan de kinderen uit zijn eerste huwelijk. Na zijn overlijden stelt zijn tweede vrouw en mede-erfgename dat hij de schenking niet vrijwillig, maar onder sterke beïnvloeding van zijn kinderen heeft gedaan. Normaal gesproken geldt wie stelt moet bewijzen. Bij schenkingen geldt echter een omgekeerde bewijslast. Stapt de tweede echtgenote met dit verhaal naar de rechter, dan is het aan de kinderen om te bewijzen dat de schenking niet door misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. Slagen ze daar niet in, dan zullen ze het geschonken bedrag moeten terugbetalen en behoort dit geld tot de te verdelen erfenis.

 

Bezint eer ge schenkt

Hoe bewijs je iets wat niet heeft plaatsgevonden? Dat is onmogelijk. Met het laten opstellen van een notariële akte had de vader zijn kinderen in dit geval veel leed kunnen besparen. De notaris checkt namelijk of de schenker écht wil schenken. Wanneer sprake is van een schenking bij notariële akte kan dus niet zomaar misbruik van omstandigheden worden aangevoerd. Zo worden de ontvangers, maar ook de schenker beschermd. Dus iedereen die nog dit jaar een schenking wil doen, wil ik het laten opstellen van een notariële akte hierbij in overweging geven. Of het nu de jaarlijkse belastingvrije schenking van maximaal € 5.304 aan kinderen of € 2.122 aan andere personen of een hoger bedrag betreft, neem geen overhaaste beslissing. In alle situaties waarbij het gaat om contante schenkingen waarbij geen notariële akte nodig is, kan het toch nuttig zijn die akte te laten opstellen.

 

En voor wie zijn kinderen tussen de achttien en veertig jaar voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van een eigen woning de eenmalige grote vrijstelling van € 53.016 wil schenken, is het sowieso handiger te wachten tot het nieuwe jaar. Dan gaat dit bedrag namelijk omhoog naar € 100.000 en is de vrijstelling niet langer alleen van kracht bij schenking aan kinderen maar aan iedereen in die leeftijd.

email

Over de auteur

Bianca de Kroon is estate planner en daarnaast docente Successiewet en Estate planning aan de Universiteit van Leiden. Zij is bezig met het schrijven van een proefschrift over de tweetrapsschenking of –making. Regelmatig verzorgt zij lezingen en publicaties op het gebied van (internationale) estate planning.

Aantal berichten : 11

Leave a Comment

© 2017 Mazars Nederland meer info

Scroll naar de top